Партиите могат да преживеят с много малко пари, ако бъдат променени

...
 Партиите могат да преживеят с много малко пари, ако бъдат променени
Коментари Харесай

Партиите могат да преживеят и с малко пари, убеден Радан Кънев

 Партиите могат да преживеят с доста малко пари, ако бъдат изменени разпоредбите за медийна политическа реклама и се сложи таван или се вкара регресивна канара на партийните дотации. Такова мнение изрази зам-председателят на " Демократична България " Радан Кънев пред Българска национална телевизия.
Според него свръхвисоките равнища на дотациите са несъстоятелни, откакто в една предизборна акция не могат да се похарчат повече от 2 млн. лв..

Кънев бе безапелационен, че не могат да се вършат паралели със Съединени американски щати по отношение на въвеждането на нулева дотация. Той подсети и че на всички места в Европа има държавно субсидиране на политическите партии.

Субсидиите са пари, които данъкоплатецът дава, с цел да се подсигурява с тях независимостта на партиите и те да могат да реализират избрани цели, изясни Кънев.Той уточни, че в момента в Брюксел се " води и пазарлък, и конфликт на визии за Европа ". В тази обстановка водещи били не партийните, а националните ползи съгласно него.

Относно възможното прекъсване на мониторинга върху промените в правосъдната система и битката с корупцията, който Европейска комисия води у нас, Кънев съобщи, че ГЕРБ, Обединените патриоти и Движение за права и свободи употребявали позициите си в европарламента, за да  " покриват срамотиите на България в правосъдната система, а затова и в корупцията ".

Той посочи, че доверието, което е получил от българските гласоподаватели, не е за отпадане на мониторинга, а " да има по-строг надзор " и директни благоприятни условия за влияние през европейската прокуратура.

 

Припомняме, по-рано през днешния ден в парламента депутатите одобриха на второ четене без диспути измененията в закона за политическите партии.Партиите би трябвало да върнат надвзетите дотации до края на идната година. Това реши правна комисия през вчерашния ден.

След 31 декември 2020 година стартира да тече лихва.

На 12 юни след диспути в пленарна зала предлагането партийната дотация да бъде понижена на 1 лева. мина със 117 гласа " за " и 90 " срещу ".

Информацията за нарушенията е подадена на 20 май 2019 година, в предаването " Шоуто на Слави " по bTV.

Партийната дотация е трябвало да бъде 32 128 844 лева, но вместо това в бюджета е планувана и действително изплатена дотация от 38 684 384 лева. Това е с 6 519 540 лева повече, осведомят от екипа шоуто.

По този начин партийната дотация за получен глас вместо избраните в бюджета 11 лева е станал 13,23 лева на глас.

 

Според Закона за политическите партии, държавна дотация се отпуска годишно от централния бюджет на политическите партии и обединения, които са регистрирани в ЦИК за присъединяване в избори. Условието е да са взели участие в последните парламентарни избори и да имат определени народни представители.След като информацията бе оповестена, по нея се сезира и основният прокурор Сотир Цацаров.

В същия ден ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова съобщи, че няма нарушаване при установяване на партийните дотации.

Реакациите от страна на депутати в Народнотосъбрание бяха разнообразни. Делян Пеевски от Движение за права и свободи предложи партийната дотация да бъде нулева. По този мотив Борисов съобщи, че когато има държавно решение, то не предстои на коментар.

Два дни по-рано вицепремиерът Томислав Дончев изясни, че дотациите на партиите постановат и нетрадиционни решения.

 

От  " Воля " обявиха, че поддържат намаляването на дотациите. Войводите пък обясниха, че обмислят разновидности за финансирането на партиите.

Преди това стана ясно, че министърът на финансите Владислав Горанов има 30-дневен период, за да поправи непозволено по-високите дотации, които са получили политическите партии.

От БСП оповестиха, че са подготвени да върнат надвзетото, само че отхвърлиха всевъзможни други въпроси. БСП желаеха и оставката на министър Горанов.

Преди седмица Слави Трифонов написа във " фейсбук " профила си, че Борисов се пробва да избави Владислав Горанов и да удържи националния гняв с предложението партийната дотация да стане 1 лева

По този мотив депутатът от Българска социалистическа партия Стоян Мирчев съобщи пред bTV, че Борисов протяга ръка към Слави Трифонов с партийната дотация от 1 лева.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР